Een hond altijd keuzevrijheid geven?

Mensen die mij al langer kennen weten dat ik de zogenaamde dominantie theorie onzin vind. Een hond is echt niet de hele dag bezig om de baas over jou te worden, ze hebben wel wat beters te doen. 😉 Dit is ook wetenschappelijk bewezen trouwens.

Dit betekent niet dat ik vind dat er geen regels en grenzen voor je hond zouden moeten zijn. De hond wil niet de baas over je spelen maar het is wel zo fijn voor je hond om te weten waar hij aan toe is, dat geeft rust.
Tegenwoordig is er heel veel te lezen over je hond keuzes geven en hier ben ik helemaal fan van! Mijn honden krijgen ook zo veel mogelijk keuzevrijheid. Maar in bepaalde situaties kan het een hond ook heel veel rust geven om juist duidelijke (bege)leiding te krijgen. Met duidelijk bedoel ik niet hardhandig of boos, gewoon rustig en duidelijk.

Heb je bv. een hond die moeite heeft met bezoek kun je je hond gewoon zijn gang laten gaan en het eigenlijk maar uit laten zoeken. Superveel keuzevrijheid! Maar of het bezoek en de hond daar uiteindelijk blij van worden betwijfel ik…

Als ik zelf heel veel stress ervaar maak ik ook wel eens stomme keuzes en kan het heel fijn zijn als er iemand bij is om te vertellen hoe het best met de situatie om te gaan dit is voor onze honden niet anders. Het werkt dan overigens niet zo goed als er iemand tegen me staat te schreeuwen dat ik het anders zou moeten doen, dat is voor onze honden ook net zo. 😉

In het geval van het bezoek zou je bv. je hond kunnen leren om als reactie op de bel naar een andere kamer/de bench te gaan. Gewoon altijd als hij dit geluid hoort gaat hij naar die kamer, zonder uitzondering. Dat kan je hond heel veel rust geven. (Elke hond is anders dus dit voorbeeld is zeker niet voor elke hond geschikt.) Belangrijk is het hierbij dat jij consequent en duidelijk bent naar de hond. Laat je de hond er de ene keer wel bij en de andere keer niet dan blijf je die onrust houden.

Wanneer je ervoor kiest om je hond meer keuzevrijheid te geven vind ik dat dus helemaal top maar ik adviseer je wel om bewust te kiezen op welke momenten je dat doet. Soms heeft je hond misschien meer aan jou duidelijke begeleiding dan aan keuzevrijheid om de situatie voor iedereen fijner te laten zijn.