Hij wordt oud.

Het is een uitspraak die ik regelmatig hoorde toen ik nog als paraveterinair bij een dierenarts werkte en bij bijvoorbeeld een vaccinatie vroeg hoe het met de hond ging. Maar ook nu met mijn uitlaatservice wanneer ik bijvoorbeeld aangeef dat de hond niet meer zo makkelijk de bus inspringt of het contact met andere honden meer uit de weg gaat. Maar ouderdom is geen ziekte.

Ouderdom komt helaas inderdaad vaak met gebreken en wanneer je hond bijvoorbeeld slechter begint te zien of doof wordt kun je hier weinig aan veranderen. Maar wanneer je merkt dat je hond:
– ineens anders reageert op andere honden.
– veel meer slaapt.
– Slechter eet.
– tijdens het wandelen er een beetje achteraan sjokt.
– niet meer zo soepel springt.
– zijn spieren aanspant wanneer jij hem wilt aaien.
– Agressie vertoond.
– uit zijn bek begint te stinken.
– Andere spontane of geleidelijke veranderingen in gedrag of uiterlijk laat zien.
Is de kans best heel groot dat je hond pijn heeft en misschien zelfs behoorlijk wat pijn. Niet elke hond die pijn heeft piept of ligt de hele dag zielig in een hoekje de meeste niet zelfs die zijn keihard voor zichzelf. Juist die subtiele veranderingen zoals net even anders gaan lopen geven aan dat je hond zich niet oké voelt. En ik vind dat ook een ouder wordende hond geholpen moet worden wanneer deze pijn heeft en dat de hond echt te kort gedaan wordt met “ach hij wordt gewoon oud”.

Oud worden kan vaak met alleen al wat pijnstilling een stuk fijner zijn. En vaak zie je dat die ouder wordende hond dan ineens toch weer een stuk enthousiaster en vrolijker is. Wat mij betreft zijn ze dat na alles wat ze voor ons gedaan hebben in der leven meer dan waard ook al of misschien wel juist omdat ze nou eenmaal een beetje oud worden.

Op de foto zien jullie snuf ons eigen hondje dat in december 2018 helaas overleden is. Snuf gaf geen piepje en liet alles met zich doen maar liep op een gegeven moment veel trager mee met de wandelingen. Na onderzoek bij de dierenarts bleek hij een vrij heftige hernia en dus ook echt veel pijn te hebben. Met behulp van dierenarts, pijnstilling en een osteopaat knapte hij op en begon “ineens” weer te rennen tijdens het wandelen. Hij heeft toen nog ruim een jaar van zijn leven kunnen genieten i.p.v. met een pijnlijke rug elke dag door moeten komen. Het niet simpelweg denken “ach hij wordt oud” heeft hem heel wat pijn bespaard. En dat gun ik elke hond en eigenaar want wanneer je hond niet de hele dag pijn heeft is zijn leven zo veel leuker dat ik zeker weet dat jij als eigenaar ook een nog leukere hond krijgt!

Heb jij het idee dat je hond misschien wel ergens last van heeft? Maak eens een afspraak bij de dierenarts of osteopaat om dit te laten checken. Of wil je graag weten wat ik in jouw geval zou doen stuur mij dan vooral een berichtje ik help je graag!