Hoe geef ik mijn hond meer zelfvertrouwen?

Het is een vraag die ik regelmatig krijg, “hoe geef ik mijn hond meer zelfvertrouwen.” Het antwoord daarop verschilt per hond en per situatie waarin de hond meer zelfvertrouwen zou mogen hebben. Deze dingen kun je vandaag nog mee beginnen!

Zie wat je hond allemaal goed doet.:

We hebben de neiging om te reageren wanneer dingen “fout” gaan, wanneer je de hele dag alleen maar hoort wat je niet goed doet is dat niet zo fijn voor je zelfvertrouwen. Dit is voor een hond niet anders. Kijk eens wat je hond allemaal goed doet op een dag en vind daar dan wat van. Dat hoeft echt niet altijd met voer, met je stem aangeven dat je hond superknap is wanneer hij zelf een goede keuze maakt is al heel fijn.

Geef keuzes.:

We bepalen veel voor onze honden, eigenlijk alles. Van wat ze eten tot wanneer ze mogen plassen. Wanneer alles voor je bepaald wordt is het lastig om zelfvertrouwen op te bouwen. Hoe moet je op jezelf vertrouwen wanneer je niet eens leert om keuzes te maken. Dit kan al met hele simpele dingen: Bied bv. 2 verschillende kluifjes aan en laat je hond kiezen welke de voorkeur heeft, laat je hond de route van de wandeling bepalen en/of laat je hond bepalen waar hij slaapt.

Laat je hond nee zeggen.:

Het is oké om naar je hond te luisteren wanneer hij/zij iets niet wil doen. Je hond is er niet op uit om controle over jou leven uit te gaan oefenen maar een beetje controle over zijn/haar eigen leven is prettig en goed voor het zelfvertrouwen ;). Dus: Wil je hond liever niet mee wandelen wanneer je dit vraagt? Geeft je hond aan liever niet geaaid te worden? Wil je hond niet verder lopen? Gaat je hond liever niet naar die andere hond toe? Gaat je hond liever niet het water in? Neemt je hond liever niet die ene “hindernis” tijdens de training? Dat is helemaal prima! Het doet zoveel voor het zelfvertrouwen van je hond wanneer ze weten dat ze nee kunnen zeggen, dat ze kunnen stoppen met dingen wanneer het te spannend wordt. Ik merk dat dit voor heel veel mensen (voor mij ook nog wel eens.) een lastige is. Wanneer we iets in ons hoofd hebben willen we ook dat het zo gebeurd maar wat ik me afvraag wanneer een van mijn honden nee zegt is: “is dit echt noodzakelijk of heb ik vooral zelf bedacht dat dit zo moet gebeuren.” En stiekem is het heel vaak dat 2de en is het ook helemaal prima om het dan niet te doen. Mijn eigen conclusie: “Hoe meer mijn honden nee mogen zeggen, hoe minder ze het doen en hoe meer ze durven.” De moeite waart dus!

Door te beginnen met deze 3 dingen krijgt je hond al flink wat meer zelfvertrouwen! Blijft je hond bepaalde dingen spannend of moeilijk vinden en wil je hier graag hulp bij dan help ik jullie graag!