Is dat losloopgebied wel zo leuk?

Is dat losloopgebied wel zo leuk?

Laatst liep ik op een zaterdag middag een stukje door het losloopgebied met mijn honden, dit is iets wat ik rond die tijd niet zo vaak doe omdat ik het dan vaak niet zo gezellig vind. Soms vind ik het echter wel interessant om te kijken wat er allemaal gebeurd, In een paar minuten zag ik de volgende dingen.

De pup die achtervolgd wordt.:

Een bange Kooiker pup rent met zijn staart tussen zijn benen voor een groep volwassen honden uit die hem allemaal aan het opjagen zijn. De mensen eromheen vinden het allemaal super grappig “kijk hem eens rennen” “ze spelen zo leuk”. Wanneer de Kooiker uiteindelijk probeert veiligheid te zoeken tussen de benen van zijn mens stapt deze achteruit weg van de hond “hij moet het zelf maar oplossen”. De kooiker snauwt nu tegen de honden die alweer op hem afkomen en deze gaan vervolgens weg.

De hond die moet gaan kijken.:

Een stukje verder komen we mensen met een Labradoodle tegen. Deze springt 2 meter voor zijn mensen uit en begint te blaffen tegen mijn honden, met een boogje loop ik er met mijn honden omheen. Je ziet de doodle opgelucht ademhalen en terug naar zijn mensen huppelen. Tot ik tot mijn stomme verbazing hoor “ga maar kijken” de mensen lopen stug onze kant op en de doodle voelt zich “gedwongen” om te volgen. Met zijn staart omlaag en blaffend komt hij achter zijn mensen aan gesprongen. “ga maar spelen, toe maar.” “volgens mij vind hij het een beetje spannend” zeg ik en loop met mijn honden verder weg. De mensen kijken verbaasd naar hun hond vervolgens naar mij en besluiten dan toch maar de andere kant op te lopen.

De hond die niet meer terug komt.:

Een stukje verder zie ik een hond die het losloopgebied zowaar echt een feestje vindt zijn mensen echter zijn er inmiddels wel klaar mee maar krijgen de hond met geen mogelijkheid terug. Terwijl deze hond van de ene naar de andere hond huppelt om even te gaan snuffelen, een sprintje te trekken, een bal af te pakken enz. Lopen zijn mensen er met steeds minder geduld achteraan. Wanneer deze mensen de hond eindelijk te pakken hebben gekregen wordt hij aangelijnd en meegesleurd naar de auto.

Wat hebben deze honden nu precies geleerd?

Hond 1 heeft zojuist geleerd dat zijn baas er niet voor hem is wanneer hij iets spannend vindt en dat uitvallen een hele effectieve manier is om van je “probleem” af te komen. De honden die deze hond achtervolgden hebben overigens geleerd dat pups bestormen superleuk is.
Hond 2 heeft geleerd dat andere honden betekenen dat je hier naartoe “moet” of je het nu leuk vindt of niet en dat blaffen een effectieve manier is om de andere honden toch weg te krijgen.
Hond 3 heeft geleerd dat hier komen super stom is want wanneer je eindelijk bij je mens bent worden ze boos en wordt je meteen in de auto gestopt.

Dingen waarvan ik niet zou willen dat mijn hond ze leert.

Wat dan wel?:

Bij hond 1 zou ik er voor zorgen dat de pup veilig bij mij kan komen en dat ik de grote honden voor hem op afstand houd zodat de pup op mij kan vertrouwen en niet leert om agressie in te zetten. Wanneer ik hoorde bij een van de grote honden die deze hond achtervolgde zou ik mijn hond bij me roepen ik wil namelijk niet dat mijn hond leert dat jagen op andere honden/ pups leuk is.
Bij hond 2 zou ik niet aanmoedigen om naar andere honden te gaan. Deze hond geeft duidelijk en op een nette manier aan dat ze liever geen contact wil en voelt zich nu toch gedwongen waardoor ze ongewenst gedrag in gaat zetten.
Bij hond 3 zou ik gaan trainen op een goed “hier” commando waardoor de hond het superleuk vind om te komen en tot die tijd zou ik bv. een lange lijn gebruiken.

Conclusie.:

Weet dat je hond de hele dag leert niet alleen wanneer je aan het trainen bent. Vraag je daarbij dus steeds af hoe bepaalde situaties voor je hond zijn en of je vervelende ervaringen en daarmee problemen kunt voorkomen. Fijn voor jezelf en je hond.