“It’s not about behaviour modification but about belief correction.”

“It’s not about behaviour modification but about belief correction.”

Laatst keek ik een film waar deze zin in zat. Het ging niet over honden training maar daar deed het me wel aan denken.
Wanneer we samenleven met een hond kan het zomaar zijn dat deze hond gedrag vertoond wat wij en/of de hond zelf niet fijn vinden. Graag willen we dan een oplossing voor het gedrag maar het gedrag is meestal niet het daadwerkelijke probleem.
Gedrag komt voort uit emotie en emotie komt voort uit wat een hond geloofd over de situatie waar hij in zit. Wanneer een hond bv. Blaft naar andere honden op straat omdat hij deze eng vindt kun je misschien prima het blaffen oplossen. Het probleem, bang zijn voor de andere hond is daarmee niet opgelost.
Wanneer we de overtuiging bij de hond dat andere honden eng zijn om buigen naar dat andere honden oké of misschien zelfs leuk zijn zal het blaffen vanzelf stoppen. De emotie bij de hond is namelijk positief geworden dus het blaffen is niet meer nodig.
Door je alleen op het gedrag te focussen los je het probleem misschien voor jezelf op, de hond gaat zich er niet beter van voelen. Dit kan uiteindelijk voor nog grotere problemen zorgen, bv. Andere honden bijten omdat het blaffen als waarschuwing af is geleerd.
Wanneer een hond gedrag vertoond dat je niet fijn vindt probeer je dan af te vragen waarom de hond dit gedrag vertoond en waarom hij de overtuiging heeft dat dit nodig is. Door wat aan deze overtuiging te doen zal het gedrag vaak vanzelf stoppen. (en dat is niet altijd makkelijk.) De hond zal je dankbaar zijn en jij jezelf uiteindelijk ook omdat je voor een langdurige oplossing zorgt.
Afbeelding kan het volgende bevatten: boom, buiten en natuur, de tekst 'POE "It's not about behavior modification but about believe correction"'