Keyboard spelen en honden trainen.:

Keyboard spelen en honden trainen.:

Nieuwe dingen leren.:

Laatst besloot ik om mijn keyboard weer eens aan te zetten om daar een liedje op te leren spelen. Wonder boven wonder deed hij het na jaren nog steeds en nadat ik heel veel knopjes ingedrukt had kwam ik uiteindelijk weer in het programma waarbij het keyboard je een liedje leert spelen door op het schermpje te laten zien welke toets je in moet drukken.

Kan niet fout.:

Het keyboard laat simpelweg zien op welke toets je moet drukken en wanneer je de goede toets in drukt gaat hij verder naar de volgende noot. Druk je de foute toets in maakt hij geen geluid en wacht hij gewoon tot je wel de goede toets in drukt.

Positieve feedback.:

Wanneer je aan het eind van het liedje bent gekomen verteld het keyboard hoe goed je het hebt gedaan. Zelfs wanneer je zo’n 100x de verkeerde toets in hebt gedrukt en je compleet uit de maat ging (ik moet nog ff oefenen zeg maar. 😉 ) krijg je nog “good” als feedback. Uiteindelijk heb je natuurlijk alle goede toetsen een keer geraakt. Wanneer het beter gaat kun je feedback krijgen als “verry good” of “excellent”. Dit zorgt er voor dat je steeds een goed gevoel overhoud aan het idee dat je tot het eind van het liedje bent gekomen ook al weet je niet precies hoe keyboard spelen werkt, het zorgt er ook voor dat je het de volgende keer toch weer net wat beter wilt doen.

“Maar ehm leuk die hobby’s van jou wat hebben de honden hiermee te maken?”:

Terwijl ik dit zo zat te doen besefte ik me dat ik dit een hele fijne manier vond om iets te leren. Ik houd een goed gevoel over aan het spelen, het is super relaxed en ik kan stoppen wanneer ik wil. Toen kwam ik tot de conclusie dat ik honden op dezelfde manier train. Ik leer dingen in kleine stapjes aan “noot voor noot” en niet meteen “het hele liedje.” Waardoor de honden snappen wat de bedoeling is. Maken ze (of ik) toch een “foutje” beginnen we gewoon overnieuw. Komen ze in de goede richting krijgen ze een beloning (spel, voer, los mogen, enz.)Wat ik bij de honden zie is eigenlijk hetzelfde als wat ik bij mezelf opmerkte. De honden vinden het leuk om nieuwe dingen te leren, durven dingen uit te proberen omdat een “fout” maken mag en leren snel omdat ze zich veilig voelen.

Stroom onder de toetsen of een tik op je vingers.:

Wat nou wanneer ik de toetsen verkeerd in zou drukken en er stroom onder de toetsen zat, er iemand tegen me zou beginnen te schreeuwen of er iemand een tik op mijn vingers zou geven. Ik weet zeker dat ik dan niet meer met zoveel plezier zou proberen om het liedje te spelen, waarschijnlijk zou ik het zelfs eng of in elk geval erg spannend vinden om een nieuw liedje te leren. En nadenken en leren terwijl je je niet veilig voelt gaat echt niet zo lekker.

En ja ook dit geld voor honden.:

Regelmatig werk ik met honden die met (veel) correcties opgevoed zijn. Wat mij opvalt bij deze honden is dat ze er in eerste instantie vaak ontzettend veel moeite mee hebben om nieuwe dingen te leren. Ze durven gewoon simpelweg niet zo goed meer iets uit te proberen. Ook merk ik dat ze de dingen die ze dan proberen met heel veel spanning en soms zelfs bijna vanuit paniek doen i.p.v.  gewoon lekker relaxed alle mogelijkheden testen.

Conclusie.:

Zelf vind ik het ontzettend belangrijk dat een hond het leuk vindt om dingen van mij te leren en dat de hond dit vanuit ontspanning kan doen. Daarnaast merk ik dat honden die zich veilig voelen en zich niet druk maken om bv. het eventueel krijgen van een correctie nieuwe dingen echt veel sneller leren. O.a. daarom kies ik er voor om zo min mogelijk correcties te gebruiken en zeker geen fysieke correcties.