Moet je de keuze voor de hond die je hebt vaak verdedigen?

Moet je de keuze voor de hond die je hebt vaak verdedigen?

“Hij komt uit het buitenland maar dat komt omdat we in de Nederlandse asielen geen passende match vonden en we wilden geen puppy.”
“Ze komt van een fokker want ik wilde graag een pup ook al weet ik dat er veel honden op een huisje zitten te wachten.”
“Het is een stafford kruising maar ze is echt heel lief.”
Heb jij het gevoel dat je de keuze voor de hond die je hebt moet verdedigen? Bovenstaande uitspraken heb ik in de afgelopen weken gehoord wanneer ik mensen vroeg naar hun hond. Ik vind het interessant om er achter te komen wat de reden is dat mensen het gevoel hebben dat ze de keuze voor hun hond meteen moeten verdedigen. Is het de mening die je denkt dat andere hebben? Zijn het uitspraken die je gehad of gehoord hebt over jouw hond of jouw “type” hond? of is het misschien een keuze geweest waar je zelf niet helemaal 100% achter staat of zeker van bent waardoor je eigenlijk jezelf probeert te overtuigen?
Regelmatig lees je uitspraken als “don’t shop adopt.” “er zijn al genoeg honden in Nederland.” “Je moet een hond bij een erkende fokker halen.” “je zou geen hond van dat ras moeten hebben” “buitenlandse honden horen hier niet thuis.” enz. Dus ja oordelen zijn er waar je ook voor kiest. Al is mij opgevallen dat je ze veel minder krijgt wanneer je zelf overtuigd bent van je keuze of ze boeien je dan misschien minder kan ook.?
Ik ben er voor om te kiezen voor wat voor jou goed voelt en bij jou en jouw leven past. Misschien is dat een pup, Misschien een herplaatser, misschien een buitenlandse hond, misschien een hond uit het asiel, misschien een rashond, misschien een kruising. Dit is voor iedereen anders en wat mij betreft allemaal oké.
Ik werk met rashonden, kruisingen, buitenlandse honden, herplaatsers, volwassen honden en pups en vind ze allemaal leuk en ze hebben allemaal zo hun uitdagingen. Wat mij betreft dus nergens voor nodig om je keuze te verdedigen!
Vind jij het wel eens spannend om te vertellen wat voor hond je hebt? Of heb je ook het gevoel dat je meteen een verklaring moet geven voor deze keuze? Ik ben benieuwd!
Afbeelding kan het volgende bevatten: hond, schoenen en buiten