Oud en Nieuw tips!

Bijna oudjaar
Oud en nieuw komt er weer aan. En daarmee ook de vuurwerk knallen die voor de meeste honden niet zo leuk zijn, voor andere honden zelfs verschrikkelijk en voor een enkele hond boeit het helemaal niks ;). Oud en Nieuw was de tijd van het jaar waarin ik altijd blij was dat onze vorige hond voort doof was. Hij lag heerlijk te slapen rond middernacht tijdens al het geknal. In deze blog een aantal tips voor als je niet het “geluk” van een dove hond of een hond die zich er niet druk om kan maken hebt!

Steun je hond:
Wanneer je hond bang is en steun bij je komt zoeken geef hem die steun dan ook. Door er gewoon te zijn voor je hond voelt hij zich waarschijnlijk een stuk veiliger en zal zijn angst minder heftig zijn. Wanneer een hond steun komt zoeken en je loopt bijvoorbeeld gewoon weg leer je je hond dat hij in elk geval niet op jou kan rekenen wanneer er iets spannends gebeurt. Heb je daarentegen een hond die er zelf voor kiest zich ergens te verstoppen laat hem dat dan doen (mits de plek veilig is). De hond uit zijn verstopplek sleuren omdat jij hem heel graag wilt troosten zal voor de hond waarschijnlijk niet zo helpend zijn.

Doe ramen en gordijnen dicht en eventueel de radio aan:
Door de ramen dicht te doen klinkt het geluid minder hard en komt de geur van het vuurwerk minder binnen. Door de gordijnen dicht te doen ziet de hond de flitsen niet. De radio kan er voor sommige honden voor zorgen dat ze zich minder focussen op de knallen.

Blijf thuis of ga juist ergens naartoe met je hond waar geen vuurwerk wordt afgestoken:
De meeste honden voelen zich het veiligst in eigen huis met jou er bij. Woon je echter in een omgeving waar heel veel vuurwerk wordt afgestoken en heb je een hond die heel bang is kan het een oplossing zijn ergens naartoe te gaan waar minder/geen vuurwerk wordt afgestoken. Ook kan het een oplossing zijn je hond naar een pension te brengen in een rustige omgeving waar weinig vuurwerk is. Je hond moet jouw dan wel missen maar voor sommige honden is dit een prima oplossing.

Maak van knallen nu alvast een feestje:
Mijn honden vinden vuurwerk niet heel leuk, best spannend maar reageren tot nu toe ook niet echt heel angstig. Wanneer ik nu een knal hoor roep ik heel enthousiast Yes! En geef ik ze allebei een brokje. Inmiddels wordt ik heel blij aangekeken wanneer ze een knal in de verte horen i.p.v. dat ze zich druk gaan maken. (dit zal niet werken wanneer je hond al bang is.)

Wordt niet boos:
Door boos te worden op de hond maak je de situatie voor de hond extra spannend. De hond zou zomaar de link kunnen leggen dat het horen van knallen ook nog eens een boze baas betekend en daardoor extra angstig worden. Ook het boos worden op degene die het vuurwerk afsteekt of vloeken op de knallen omdat je er zelf gefrustreerd van raakt helpt je hond niet. Dat jij gefrustreerd bent heeft je hond helemaal niks aan en je lost er ook nog eens niks mee op.

Geef wat lekkers waar je hond lang mee bezig is:
Geef je hond iets om lekker op te kauwen. Door te kauwen is je hond lekker bezig en hoort hij de knallen waarschijnlijk wat minder. (werkt waarschijnlijk niet als je hond echt bang is.)

Snuffelen:
Laat je hond brokjes zoeken in een snuffelmat of bv. een opgevouwen handdoek. Snuffelen verminderd stress en het houdt je hond ook nog eens lekker bezig.

Houdt je hond aangelijnd:
Rondom oud en nieuw raken er altijd veel honden vermist omdat ze schrikken van vuurwerk. Houdt je hond aangelijnd en zorg dat hij buiten dus niet kan vluchten. Zorg dat je een goed tuig hebt waar je hond niet zomaar uit kan ontsnappen en dat je een lijn hebt die nog goed stevig is en niet breekt wanneer je hond er een ruk aan geeft. Heb je een echt angstige hond gebruik dan voor de zekerheid nog een lijn die je aan bv. een heupband vastmaakt zodat wanneer jij de lijn per ongeluk loslaat je hond aan nog een lijn vast zit en er niet vandoor kan.

Zorg voor een veilige plek in huis:
Heeft je hond een plek waar hij zelf graag naartoe gaat wanneer hij angstig is? Kijk dan of je deze plek veilig/ extra fijn kunt maken. Bv. door er een kussen neer te leggen. Is de Bench een veilige plek voor je hond? Misschien vindt hij het wel fijn wanneer je hier een deken overheen legt zodat het een donker holletje wordt. Misschien vindt hij dat ook wel juist helemaal niet fijn. 😉 Elke hond is verschillend!

Thundershirt:
Een thundershirt oefent een constante zachte druk uit op de hond. Dit zorgt er simpel gezegd o.a. voor dat je hond bewuster bezig is met zijn lichaam en minder met de buitenwereld waardoor het rustgevend KAN werken. Zelf heb ik bij honden nog wel eens gebruik gemaakt van T-Touch Body Wraps en hier goede ervaringen mee, het thundershirt werkt op eenzelfde manier. Laat je hond niet alleen met een thundershirt aan en bouw het gebruik hiervan rustig op. Het thundershirt is zeker niet voor elke hond fijn.

Natuurlijke middelen:
Er zijn verschillende oliën, tabletten, verdampers, halsbanden en andere natuurlijke middelen beschikbaar die er voor zouden moeten zorgen dat de hond minder angstig reageert. Ook hierbij geldt elke hond is verschillend en wat voor de ene hond werkt hoeft niet voor de andere hond te werken. (Zelf heb ik hier weinig ervaring mee, maar ik weet dat het voor veel honden echt helpend kan zijn.)

Medicatie van de dierenarts:
Heb je een hond die echt angstig is en voor wie oud en nieuw een drama is. Denk er dan eens over om medicatie van een dierenarts te gebruiken. In overleg kan een dierenarts geschikte medicatie voor jouw hond voorschrijven. Geschikte medicatie remt de angst maar maakt de hond niet slaperig.

Begin volgend jaar op tijd met trainen:
De training dien je minimaal 3 maanden voor oud en nieuw mee te beginnen. Nu nog beginnen met trainen is dus te laat. Merk je dat je hond met oud en nieuw angstig is? Denk er dan eens over om volgend jaar op tijd met een gedragstherapeut aan de slag te gaan. Geluidsgevoeligheid is een lastig probleem en gaat meestal niet helemaal over maar vaak is er wel veel vooruitgang te boeken!

Ik wens jouw en je hond een hele fijne en rustige jaarwisseling! Wat doe jij om je hond te helpen? heb je ervaring met een van bovenstaande tips? Ik hoor het graag!