Uitlaatservice, meer dan een beetje hondjes knuffelen.

Wanneer ik mensen vertel dat ik een uitlaatservice heb krijg ik vaak als reactie dat ze hun geld ook wel zouden willen verdienen met hondjes knuffelen. En hoewel dat een heel leuk deel van mijn beroep is. (als de hond dit ook wil, ik vind namelijk niet dat honden gedwongen hoeven te worden tot aandacht en knuffels maar dat is een ander verhaal ;).) Vind ik dat je het omgaan met dieren en zeker dieren van iemand anders serieus moet nemen en kennis moet hebben over wat je doet. Uitspraken als “Als het regent blijf je toch lekker in de bus zitten en die honden vermaken zich wel” vind ik dus echt niet kunnen.

Honden zijn sociale dieren maar hebben ook een eigen karakter en belevingswereld. En ja het kan zijn dat 2 honden nu net even iets anders willen wat niet bij elkaar past. (bv. een hond wil snuffelen en de ander wil spelen.) Op dat moment vind ik dat het mijn taak is te voorkomen dat er een conflict ontstaat. Ik ga bv. zelf met de hond spelen of zorg dat de hond met een andere hond kan gaan spelen zodat de andere hond rustig kan snuffelen. Zo ben ik constant bezig op de meest subtiele lichaamstaal van elke hond te letten en te zorgen dat ze het allemaal als een positief uitstapje ervaren. “ze moeten het maar uitvechten” doe ik dus ook niet aan. Naast het risico van verwondingen bij een van de honden maakt het van de uitlaatservice nou niet bepaald een gezellig uitstapje en zullen de honden vooral stress ervaren.

En dat letten op de meest subtiele veranderingen in lichaamshouding, spierspanning en gedrag van de hond dat is zeker niet zo simpel als het lijkt. Even een tong die langs een bek likt, een gaap, even wegkijken van een andere hond, uitschudden na het spelen allemaal voorbeelden van dingen die ik zie en waar ik iets mee doe. En dat gaat niet als je alleen maar lekker aan het knuffelen bent ;). Voor mij is het belangrijk dat elke hond zichzelf kan zijn en geniet van het meegaan met mij en dat kan best veel werk zijn maar om dan te zien hoe ze een volgende keer weer kwispelend voor de deur staan om mee te mogen is geweldig! En ja dan krijgen ze ook even een knuffel voor ze de bus in gaan mochten ze daar blij van worden.

 

Nieuwsgierig naar andere blogs? Ga dan naar mijn blog.