Wat moet ik doen als mijn hond…?

Wat moet ik doen als mijn hond…?

Regelmatig krijg ik dit soort vragen en regelmatig kan ik er niet zo een antwoord op geven of in elk geval geen op jou en je hond afgestemd antwoord. Er zijn adviezen die ik standaard kan geven, deze zijn vaak gericht op het veilig houden van de situatie.
Elke hond is anders en elke situatie is anders. Daarom is het belangrijk om zowel de hond als de situatie goed te kennen voor je echt goed advies kan geven. En als begeleider van de hond om de hond zo goed mogelijk te leren lezen. (Wanneer je twijfelt ben ik er altijd voor om de voor je hond en omgeving meest veilige oplossing te kiezen.)
Vandaag voorbeeld: “wat moet ik doen als mijn hond een paard tegen komt?” Voor mijn eigen honden is het antwoord op deze vraag en per situatie al verschillend.
Wanneer het een paard is dat we niet kennen mogen ze er beide niet naartoe, wie weet is het paard of de ruiter wel bang voor honden. Dus lopen we om het paard heen. Dit is wel een vrij standaard advies trouwens, laat je hond nooit zomaar op een ander dier af gaan. Hoe je er omheen loopt is wel weer per hond verschillend.
Wanneer we het paard wel kennen (en ik weet dat de pony/het paard oké is met honden) mag Koala van mij wel even gaan kijken. Koala is een heel voorzichtig hondje dat haar eigen grenzen goed kent en er niet overheen gaat. Juist het even mogen kijken zorgt er voor dat ze het niet spannend vind. Wanneer ze nooit naar dingen toe mag krijgt ze de neiging om er naar uit te gaan vallen omdat het dan vast gevaarlijk is. (om deze reden mag Koala van mij aangelijnd soms wel naar andere honden. Mits de eigenaar van de andere hond dit oké vindt natuurlijk.)
Dex daarentegen heeft de neiging om eerst iets te doen en dan pas te denken. Hierdoor kan hij zonder begeleiding nog wel eens in situaties komen die hij dan niet meer netjes kan oplossen. Dex zou bijvoorbeeld net als Koala op deze foto best hoi willen gaan zeggen bij Megan en dan besluiten dat dat paard toch wel heel eng is en van schrik happen. (Ik weet dat hij paarden nogsteeds een beetje spannend vindt wanneer ze onverwachte dingen doen.) Dex mag dus van mij wel kijken maar op een afstandje, dat zorgt ervoor dat hij relaxed blijft en er geen vervelende situaties ontstaan voor hond, paard en mens.
Een advies dat ik standaard kan geven is: Leer je hond goed lezen/kennen eventueel met de hulp van een proffesional zodat je in verschillende situaties zelf de kennis krijgt om op de meest fijne manier voor jou en je hond te reageren. Het is allemaal niet zo zwart/wit als meneer Dex en het mooie bontje van pony Hebbes.?
(foto uiteraard geplaats met toestemming van Megan.)
Afbeelding kan het volgende bevatten: boom, buiten en natuur