Wat wil je wel?

Wat wil je wel?

De wereld is een toverbal
Geen mens weet hoe hij worden zal
Maar 1 ding dat weet iedereen
Je kunt het niet alleen.
Als kindje zong ik in het kinder kerkkoor (ja echt waar) bovenstaand liedje is het enige wat ik me er nog van kan herinneren. Op een gegeven moment mochten we dat lied namelijk niet meer zingen, het klonk niet gelovig genoeg ofzo, de reden weet ik niet precies meer maar ik weet wel dat er heel veel focus lag op dat dat lied niet meer mocht.
Omdat de focus zo gelegd werd op dat dat niet mocht is dat het enige wat ik nog wel ken en dus juist wel mee kan zingen. Was de focus meer gelegd op de liedjes die wel mochten en was er verder geen aandacht meer gegeven aan dat lied dat niet mocht was de kans veel groter geweest dat dat vergeten zou zijn, dan was het namelijk niet interresant geweest.
Bij honden werkt dit eigenlijk hetzelfde. Ga je de focus leggen op wat de hond niet mag doen (dit doen we onbewust heel snel.) dan is dat waar de aandacht naartoe gaat. Ga je focussen op wat er wel goed gaat of wat je hond laat zien waar je wel blij mee bent wordt dat gedrag veel interresanter voor de hond.
“Wandelen zonder trekken” is daar een mooi voorbeeld van. Onbewust ligt onze focus door die zin al bij het trekken want dat mag niet. Dus zie ik vaak een hond die trekt dan wordt daar wat van gevonden, de hond komt terug, krijgt eventueel een snoepje, trekt vervolgens weer en het cirkeltje begint opnieuw.
Focus eens op wandelen aan een slappe lijn. De focus ligt dan niet bij het trekken maar bij dat de lijn ontspannen is. Probeer er juist wat van te vinden wanneer je hond aan een slappe lijn meeloopt in plaats van op het moment dat je hond trekt. Het trekken wordt dan steeds minder interresant want het lopen aan een slappe lijn is hetgene dat iets op gaat leveren.
Focussen op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Naast dat dit vaak sneller gaat en duidelijker is voor de hond is het voor zowel mens als hond ook nog leuker.
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, buiten, de tekst 'ERS Focusop Focus op wat je wel wilt.'
493
Bereikte mensen
82
Betrokkenheidsacties
Bericht promoten
19
9 opmerkingen
1 keer gedeeld
Leuk

 

Opmerking plaatsen
Delen