Wat wil je wel?

Wat wil je wel?

De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen van een hond, gedrag waar we last van hebben willen we namelijk (logisch) wat aan veranderen. Dingen die mensen vaak willen zijn dat de hond: Niet tegen mensen op springt, Stopt met blaffen, niet aan de lijn trekt, niet achter fietsers aan gaat, niet op andere honden afstormt, niet in de weg loopt enz.. Wanneer we met dit in gedachten gaan trainen lopen we er al snel tegenaan dat we de hond heel wat aan het corrigeren zijn, we weten namelijk wat we niet willen dus wanneer de hond dat toch doet vinden we daar wat van. Een vraag die ik meestal stel aan mensen is: “wat wil je dan wel.”

Laten we het eerst genoemde eens nemen als voorbeeld. “ik wil dat mijn hond niet tegen mensen op springt.” Wat we dan vaak doen is reageren wanneer de hond springt, dit willen we niet en dus gaan we dit corrigeren. Als je hond al doorheeft dat die correctie voor het springen is (dat is maar de vraag.) blijven er nog 1000 dingen over die hij dan wel kan doen, niemand heeft hem namelijk verteld wat de bedoeling wel is. (Moet hij gaan blaffen?, Rondjes om het bezoek rennen?, Al zijn speeltjes komen brengen?)

Dus dan de vraag: “Wat wil je dat de hond wel doet.” Die vraag blijkt regelmatig nog best lastig te zijn want hoe willen we eigenlijk dat de hond wel reageert? Wanneer je dit antwoord voor jezelf duidelijk hebt kun je gaan trainen. Heb je bv. bedacht dat je wilt dat de hond in de Bench gaat wanneer jij de deur open doet dan kun je de hond aanleren dat het geluid van de bel betekent dat hij naar de Bench gaat. Wanneer je bedacht hebt dat je het fijn vindt wanneer de hond gaat zitten voor bezoek kun je dit trainen. Wanneer je weet wat je wel wilt en je zet de training goed op dan heb je heel veel kans om te belonen wanneer de hond het goed doet en kun je voorkomen dat de hond de “fout” in gaat. Leuker voor de hond en voor jezelf!

Deze vraag kun je bij alle genoemde “problemen” uit de eerste alinea aan jezelf stellen en dan ziet het rijtje er misschien wel zo uit: Ik wil dat de hond: Netjes met 4 voeten op de grond blijft bij het tegenkomen van mensen, Zijn speeltje pakt wanneer hij te enthousiast is met begroeten, Aan een slappe lijn loopt, Netjes bij mij blijft bij afleiding, Komt wanneer ik roep, naar zijn plek gaat wanneer ik dit zeg enz. Hetzelfde rijtje als hierboven maar nu gefocust op wat je wel wilt. Hierdoor kun je met een duidelijk doel en beloningsgericht gaan oefen wat het voor de hond (en jezelf) een heel stuk duidelijker en leuker maakt. Op deze manier leer je ander gedrag vaak ook nog sneller aan en heb je dus eerder resultaat op een voor de hond leuke manier!

Wil jij de hond (ander) gedrag aanleren bv. voetjes op de grond houden bij het begroeten van bezoek maar vind je dit lastig? Ik kom graag bij jou en je hond langs voor training!