Ze moet het maar leren…

“Ze moet het maar leren”

Dit meisje zat in groep 6 van de basisschool. Haar beste (en enige) vriendin was in groep 5 blijven zitten. Ze vond mensen erg spannend maar omdat ze afstand kon houden van haar klasgenoten en in de pauze samen kon zijn met haar vriendin was het best te doen.
Haar leraren dachten hier anders over want ze moest leren om met haar klasgenoten om te gaan. Om dit voor elkaar te krijgen besloten ze het meisje te verbieden met haar vriendin om te gaan, wanneer ze zouden zien dat ze dit toch deed moest ze nablijven.

Ze wilde helemaal niet met haar klasgenoten om gaan ze had niks met ze en haar klasgenoten hadden ook niks met haar. Het meisje koos ervoor haar pauzes alleen door te brengen, dit was niet leuk maar nog wel veilig en na school kon ze altijd nog met haar vriendin afspreken dus er was wel mee om te gaan.

Volgens de leraren was het nog niet goed want ze moest wel spelen met haar klasgenoten. Ze werd ingeschreven voor een “schatjes, katjes, watjes training.” hierbij werden pesters en degene die gepest werden in een groep samen gezet en moest je dingen samen doen.

Op een gegeven moment werd ze geblinddoekt en vastgebonden aan degene die haar het meest pestte en moest ze zo een parcour lopen op zijn aanwijzingen. Doodeng vond ze het maar ze durfde niks te zeggen tegen de leraar (want dan zou ze daar zoieso mee gepest worden.) dus ze onderging het.
Ondertussen stond de leraar gezellig in een hoek te kletsen dus de pester kon haar per ongeluk/ expres lekker tegen dingen aan laten lopen en over dingen laten struikelen. Dit was het moment dat ze besloot dat je dus niet naar mensen toe kon gaan voor hulp en dat er niks te veranderen viel aan haar situatie het werd namelijk alleen maar erger wanneer ze er iets aan wilde doen.

Ze besloot om volgens de wensen van haar leraren net te doen of ze met haar klasgenoten om ging door in de pauze in de buurt te zitten en even te lachen ofzo wanneer ze zag dat een leraar keek. Wanneer klasgenoten haar een trap of een klap gaven zei ze het tegen niemand want misschien moest ze dan wel weer zo’n verschrikkelijke training doen.
Volgens de leraren was de training een groot succes want de gewenste resultaten waren bereikt. Ondertussen voelde dit meisje zich slechter dan ooit maar had ze echt niet meer de moet om iets aan de situatie te veranderen telkens wanneer ze dat probeerde werd het namelijk alleen maar erger.

Dit meisje was ik en tot op de dag van vandaag heb ik “last” van de gedachten en patronen die ik in deze periode ontwikkelt heb. Er is heel veel verbeterd, inmiddels vind ik het werken met mensen zelfs super leuk! Maar het heeft heel wat tijd, energie en vooral het bewijs dat mensen niet zo eng zijn en je alleen maar pijn doen gekost om dat voor elkaar te krijgen.

Ik deel dit omdat dit precies is wat ik nogsteeds bij honden zie gebeuren die “het maar moeten leren.” Honden die gedwongen worden om in een groep met andere honden te zijn terwijl ze duidelijk aangeven hier niet oké mee te zijn, honden die gedwongen worden om naar mensen te gaan terwijl ze deze duidelijk spannend vinden, enz. Deze honden leren dat wat ze ook proberen te doen aan de situatie (vechten, vluchten, bevriezen.) dat er niks veranderd of zelfs dat de situatie alleen maar vervelender wordt. Dus ze geven op.. Dat is het moment waarop ze dan “getraind” zijn. Mensen blij want de hond doet niet meer lelijk naar andere mensen/honden de hond echter voelt zich nog ongelukkiger als toen hij dat wel deed.

Wanneer je je hond echt wil helpen gaat het niet om het veranderen van het gedrag maar om de emotie achter dat gedrag. Bijna alle honden die bv. uitvallen naar andere honden doen dat vanuit angst en een ruk geven aan de lijn of je hond toch dwingen om bv. Op zijn rug tussen de andere honden te moeten liggen (ja echt ik heb het meerdere keren gezien.)zal deze angst echt niet minder maken. Het zal misschien het gedrag wel laten stoppen omdat jij nu eenmaal nog enger blijkt dan die andere honden, maar dat is in elk geval niet hoe ik wil dat mijn hond mij en de wereld ziet.

Probeer te ontdekken waarom je hond doet wat hij doet dan kun je hem namelijk helpen en leren om weer op jou en zichzelf te vertrouwen. Fijner voor de hond en fijner voor jou want het kan een hoop problemen in de toekomst voorkomen.