Ziet jouw hond het nut in van naar je luisteren?

Ziet jouw hond het nut in van naar je luisteren?

School is nooit zo mijn hobby geweest, huiswerk nog minder. Wanneer ik het nut niet in zag van een bepaald vak dan besloot ik al snel dat ik mijn tijd wel beter kon besteden (met vrienden op feestjes en festivals enz.) en dat dat huiswerk niet gemaakt ging worden. De motivatie was er niet en dan gebeurde het niet.

Duits was niet mijn ding.

Zo stond ik op een gegeven moment een 3,5 voor Duits. Ik vond de leraar en de taal stom dus ik had helemaal geen zin om daar iets aan te doen. Wij moesten op de middelbare altijd mee naar de ouderavonden en de vraag die ik kreeg van de mentor was. “Wat ga je eraan doen om dit te verbeteren?” Mijn antwoord: “Niet zo veel want met een 4 op mijn rapport kan ik nog prima over gaan.” Toen kreeg ik te horen dat ik dan maar met de leraar moest gaan praten en na school bijles moest gaan volgen. Ineens was daar de motivatie om iets te veranderen dus ik gaf aan dat ik het zelf wel op zou lossen door mijn boek een keer open te doen. Mijn mentor geloofde niet dat het zo simpel zou zijn maar ik kreeg de kans om het te bewijzen. De volgende periode stond ik een 7. Geen bijles voor mij.

Wat maakt het voor jouw hond nuttig?

Zo werkt dat ook met honden, wanneer ze het nut niet inzien van wat ze moeten doen doen ze het niet en kunnen ze zelf vaak wel wat leukers bedenken. (Natuurlijk moet je ze wel eerst uitleggen wat je bedoelt met wat je vraagt, vaak snappen honden dat al niet en dan heeft het niks te maken met het nut ervan inzien.)  Wat de opdracht die jij van je hond vraagt voor jouw hond nuttig maakt is per hond en situatie verschillend. Opmerkingen als “denk aan je toekomst.”, “je kunt zo veel beter” en “omdat ik het zeg.” Waren voor sommige leerlingen wel motivatie genoeg, voor mijn niet. Maar het idee dat ik met vrije tijd beloond werd door goede punten te halen was motivatie genoeg. Voor je hond hoeft dat “nut” van een oefening niet altijd in de vorm van voer te zijn (al is dat vaak wel het makkelijkste.) Ook dingen als Spel, Vrijheid en Sociaal contact als beloning kunnen een oefening nuttig maken voor een hond.

Denk na bij wat je doet.

Wanneer een hond iets niet doet vraag je dan dus eerst af of je het hem wel goed uitgelegd hebt en daarna of het voor de hond wel nuttig is om deze oefening nu op dit moment te doen. Speelt je hond bv. altijd gezellig met andere honden en roep jij hem alleen bij je om hem weer aan te lijnen en weg te gaan dan zal jouw hond het mogelijk niet zo nuttig vinden om bij je te komen.